Granskottsglass

Johan Heibert
12 juni 2020
Granskottsglass - glass på granskott - Spruce shoots ice cream

Jag har testat massa grejer man kan göra med granskott. Vissa underbara och vissa som fått gå tillbaka till skrivbordet för att laborera om.


Granskottsglass har för mig alltid varit ett underbart sätt att fånga försommarens skogssmaker och dofter.

Jag ser massa recept på granskottsglass på nätet och irriterar mig på att alla kokar granskotten och tillsätter allt ifrån citron till vanilj och kardemumma. Visst kan det vara gott men använd det i tillbehören till glassen istället.
Att koka granskotten kokar bort primäraromerna ur skotten och dödar den gröna färgen.

Så här kommer mitt recept på en underbar granskottsglass med härlig och ärlig grön färg, underbar naturlig syra och smak och doft av skog

  • Granskott och en myra

Ingredienser
200g Granskott
250g Mjölk
250g Grädde
75g Äggula
75g Socker
(1st Gelatinblad)

  • Granskott rensas

Gör så här
Plocka granskotten och rensa bort bruna fästen och objudna gäster (myror med mera). Blötlägg för att behålla färskheten (och för att få bort annat som kan finnas på skotten).

Blanda grädde, äggula, socker och gelatin i en kastrull (eller värmemixer som används här). Värm till ca 85°C under omrörning. Kyl smeten. Mixa mjölk och granskott till 60°C och sila ner i den kalla smeten.

Blanda och kör i glassmaskin (eller frys i bägare vid användning av typ PacoJet).

  • Glassmet i thermomix

Lycka till!

Glöm inte att följa mig i mina andra kanaler:

Instagram

Youtube

Tiktok

  • Äggad glass

Spruce shoots ice cream
Spruce shoots is picked in early summer. And can be used for the among other thing. But today we are making ice cream!

I see recipes for spruce shoots ice cream online, and all of them are the shoots cooked along with all the rest. This kills the color and the primary flavors.

So here comes my recipe for lovely Spruce shoots ice cream with nice green color and acidity and a wonderful taste of early summer forest!

Ingredients
200g Spruce shoots
250g Milk
250g Cream 40%
75g Egg yolk
Sugar 75g
1 Gelatin sheet


Pick the shoots and clean them. Put them in coold water. Mix cream, yolk, sugar and gelatin in a saucepan and heat to 85°C while whisking. It may not boil. Chill it. Mix the shoots with the milk to 60°C and strain into the cold creambase. Run in your ice cream maker (follow manufacturer instructions). Or freeze in a jar if you have a machine like PacoJet

  • Ice cream on stone from pacojet

Good luck and please follow me in my other channels:

Instagram

Youtube

Tiktok